Uyku


‘Uyku. biraz uyku… Tüm istediğim buydu’ demiş yazar. Uykuyu seven her insanın motto kabul edebileceği bir söz muhtemelen. Modern hayatın elimizden acımasızca çaldığı en değerli armağandır uyku bana göre. Neden sosyal devletlerde iş, okul, devlet daireleri falan hep sabahın köründe açılır bilemem, Zamanında devlet büyüklerinin bize attığı en sağlam kazık sanırım buydu. Yani iş yerlerini 10’da kalkıp 2 saat miskinlik+kahvaltı yaptıktan sonra 12 buçuk 1’e doğru açsak ne eksilir ki. Hatta bence tam tersi mutsuzluklar, huysuzluklar ortadan kalkar yüksek ihtimalle.

İnsanların kendilerini daha mutlu hissetmesini sağlıyor daha çok uyumak. Yalnız anlam veremediğim şöyle bir durum var uyumak ile ilgili. Örneğin saat 11’de yatıp 7’de uyandığınız bir sabah yataktan kalkmak eziyet gibi gelirken, geç saate kadar oturduktan sonra gece 4’te kendinizi uykunun tatlı kollarınıza bıraktığınız bir geceden sonra öğlen 12’ye doğru uyandığınızda kendinizi dinlenmiş hissediyorsunuz. Einstein’ın görecelik teorisi atom altı parçacıkları inceleyeceğine buna bir açıklama getirsin. Tabii kendisinin öldükten sonra bunu başarabilmesi oldukça takdire şayan olacaktır.

Sonuç olarak uykuyu sevmek insan genlerinde doğuştan ‘switch on’ olarak gelen bir kısım. Her kim ki ‘ben uykuyu sevmem’ diyorsa hemen masanın altına eğilin. Göreceksiniz ki bir ayağı havada olacaktır. 

7 yorum var. oy verme şeysi yok yorum için tıklat:

Unknown dedi ki...

Sadece aptallar 8 saat uyur kitabını yazan Erdal Demirkıran'ın hiç uyuyamamış bir gariban olduğunu düşünmekteyim. :)

littleiv dedi ki...

@Hakan Çevik;

Aynen abi, hiç alamamış o tadı :)

purple dedi ki...

Erdal Demirkıran okurken mantılı geliyor da, sabah uyanırken hiç mantıklı gelmiyor. Sonuç itibariyel dünyayı değiştirsen de, kendini değiştirsen de, kütüphaneleri yutsanda öleceksin ve unutulacaksın. Yapabileceğimiz çok şey varken uyumak salaklık belki Erdal Bey'e göre. Peki alim olsan ne fayda. Hem de en uykusuz, en asabi yanınla?

littleiv dedi ki...

Katılıyorum sana. Gece yatarken uyuduğum saatler için pişman oluyorum ama sabah uyanırken daha fazla uyumak istiyorum. Garip.

Adsız dedi ki...

çok tatlıymış :)

şöyle de bir durum var ki, bir süre sonra bünye de alışıyor uykunun azlığına. kendi kendini terbiye ediyorsun yani. bir sabah 7de uyanıp tez yazarken buluyorsun kendini :)

imza: zep

Daçe dedi ki...

uykunun ben köpeği olurum ya. hem kimse 24 saat uyumayı teklif etmiyor ki, 8 saat uyuyalım, hadi 7 saat uyuyalım razıyım; ama gece 4'te yatalım, öğlen 12'de filan kalkalım. zor bişey değil. inanırsak olur.

littleiv dedi ki...

@zep;

bak sabah 7'de tez yazmak hiçbir bilimsel bilgiye sığmıyor :)

@daçe;

tamamen katılıyorum daçe, uyku kadar güzel şey mi var :)

wibiya widget