Anadolu Beylikleri'nin Bilinmeyen Yüzleri

Merhaba sevgili littleiv.blog okurları. Uzun zamandır aklımda olan bir yazıyı yazmaya başlamanın mutluluğu ve gururu içindeyim. İlkokulda nedense ezberlediğimiz ama sonradan pek çok şey gibi hiçbir işimize yaramayan Anadolu beyliklerinin hiç bilinmeyen yüzlerini ortaya çıkartıyorum. Buyrun. Afiyet olsun.


Germiyanoğulları Beyliği

İlkokulda hepimizin germiyan-germyan-german-germany diye bir takım düşüncelerle olayı çözmesine rağmen açıklanmayan Alman menşeili bir beyliktir. Diğer güzel beyliklerimizin içine sinsice sızarak bir Alman devleti kurma çabalarına rağmen Kütahya'da bulunduklarından dolayı zamanla Türkleşmişlerdir.

Tacettinoğulları Beyliği

Ya ne biliyim şimdi kocaman beylik kurmuşsun, gayet karizmatik görkemli haşmetli isimler koyabilirsin ama beyliğin adını Tacettinoğulları koyuyorsun.Yani bu kadar vizyonsuzlukla ne devlet olabilirsin afedersin ne de başka bişey. Sizden cacık olmayacağı belliymiş Tacettinoğulları beyliği. Hiç kusura bakmayın şimdi.

Pervaneoğulları Beyliği


Muhtemelen kuran arkadaş pilot olmak falan istiyordu ve hatta 1261 yılında kurulduğu göz önüne alınırsa uçak fikrinin ilk yaratıcısı olduğunu da söyleyebilirim. Hem de Wright kardeşlerden yaklaşık 700 yıl önce. Yine de gözü yükseklerde olan bir beyliğe göre pek bir ilerleme kaydedememişler.

Erbil Beyliği


Mehmet Ali Erbil'in büyükbüyükbüyük dedesi tarafından kurulmuş olup 'eaamanın eaamanın, parmaktan sonra' gibi laflarla Anadolu'da fazla tutunamayan bir beylik olmuştur. Çok da iyi çok da güzel iyi olmuştur.

Artuklu Beyliği ve Saltuklu Beyliği

İki düşman kardeş Artuk ve Saltuk'un birbirlerine kızıp kurduğu (oha!) iki beyliktir. Ama hiçbir zaman bir Seferoğulları ve Tellioğulları olamadılar. Yine de orta 2'lerin en sevdiği beyliklerden ikisidir.

Dulkadiroğulları Beyliği

Bir Tacettinoğulları vakası daha. Beylik abi bu, sınıflararası futbol turnuvası için takım adı koymuyorsunuz. Tamam aranızdan önemli birisinin adı Kadir olabilir ve dul kalmış olabilir ama bunu tüm dünyaya duyurma hevesi?

Eretna Beyliği

Ortaokul öğrencilerinin aklında en kolay kalan beyliklerden biridir. Anadolu beyliklerinden 5 tanesini yazın sorusuna ilk yazılan beyliklerden biridir (evet bu beylikle ilgili şaka bulamadım pek, ama görüyorsunuz isminde hayır yok. Eretna nedir yani)

Menteşe Beyliği

Açıkçası bir kolaya kaçma bir küçük düşünme vakası daha. 'Abi ne koyalım beyliğin ismini. Hmm kapı beyliği olmaz, duvar beyliği olmaz. Ne olsun ne olsun, aa menteşe. Menteşe Beyliği. Çok güzel oldu cidden.' diye düşünmüş olacakar sanırım. Menteşe nedir abi? Yemin ediyorum düşünmekten üşenen beyliksiniz.  

Karesi Beyliği

Matematikçilerden oluşmuş bir beyliktir. 'Abi toplama çıkarma çarpma falan bulunmuş. Biz de bir takım yeni matematik işlemleri bulalım' düşünceleri içinde bir sayının karesini almayı bulmuş beyliktir. E doğal olarak da beyliklerinin adını karesi beyliği koymuşlardır. Hatta baştan 4'ün karesi beyliği imiş ancak sonradan 4'ün düşerek sadece karesi beyliği kalmıştır.

10 yorum var. oy verme şeysi yok yorum için tıklat:

Daçe dedi ki...

birincisi, germiyan kesinlikle almandır! :D

ikincisi de, dördünkaresi beyliği çok komikmiş özellikle en çok ona güldüm :D:D

littleiv dedi ki...

eheh teşekkürler daçe-boy çook teşekkürler :)

Daçe dedi ki...

daçe boy, burger seçeneği gibi oldu bro :D "ijijekler kola mıaa? sadece yetmişbeş kuruş farkla daçe boy yapalım ister misinieez?" falan :)

littleiv dedi ki...

ahahahha adamsın ya :)

Loana dedi ki...

tacettinoğulları beyliği ne ya. var mıymış öyle bişey, sanırım ilk kez duydum. çok ezikmiş hakkaten. şimdiye kadar kimseler onlar hakkında bu kadar düşünmemiştir eminim :D

littleiv dedi ki...

varmış valla ben de göründe şaşırdım :) ben düşünürüm hem :)

Cemre dedi ki...

ya ben sana ne soracaktım sayın altan. hah. twitter'ında seni nasıl oluyor da melike karakartal takip ediyor? nası yaptın bunu :)

bunu soracak hiç bir merci bulamadım, sana twitter'da @littleiv3 diyerek bişi yazdım ama görmedin eheu ondan buraya yazdım alakasız oldu ama kusuruma bakma.

yazı güzel olmuş bi de. kafamda olan soru işaretleriydi bunlar benim de :)

littleiv dedi ki...

beğenmiş yazdıklarımı takipbe başlamış. ben de kendisi okur ve sever biri olarak şaşırdım ve sevindim :)

güzel şeyler bunlar twitter'daki mention'ını da görmemiştim cidden, kusura bakma :)

teşekkürler yazı için de :)

Adsız dedi ki...

en önemlisini unutmuşsun osmanoğulları beyliği nerede? :)

littleiv dedi ki...

ona bişey bulamadım ya :)

wibiya widget